Barion Pixel

Nem csak a méret számít! Mindent a mágnes horgász kötélről!

magneshorgazsas kotel 2

A mágnes horgászatban amilyen fontos tényező tud lenni a megfelelő horgászmágnes kiválasztása, annak anyaga, erőssége, mágneses oldalainak a száma, épp ugyan ilyen fontos maga a kötél kiválasztása is. Hiszen mikor kiadunk esetenként több 10.000 Ft-ot egy minőségi horgászmágnes megvásárlásához, nem szeretnénk egy rosszul megválasztott kötél miatt a mágnesünket a folyó mélyén hagyni.

magneshorgazsas kotel 3

Milyen kötélfajták vannak?

Mint megannyi dolognál a világon a kötelekből is rengeteg féle és fajta létezik, mind más-más használati célra kifejlesztve. Létezik nylon kötél, manila kötél, poliészter kötél, kevlar kötél és ami a mágneshorgászáshoz a legideálisabb, maga a polipropilén anyagú kötél.

A POLIPROPILÉN KÖTELEK

Ez a legelterjedtebb kötélfajta a mágnes horgászatban. A polipropilén kötelek szintetikusak és számos egyedi tulajdonsággal rendelkeznek. Ilyen például, hogy a polipropilén kötél különösen alkalmas vizes környezetben való használatra, mivel a nedvesség nincs rá különösebb hatással, így nem foszlik és ellenáll a penésznek. Mivel a polipropilén fennmarad a víz tetején, így ezt szokták használni például a medencék „útsávjainak” kijelölésére is. De a kereskedelmi halászok is gyakran használják ezt a kötelet, különösen rák- és homárzsinórokban, vagy épp bója kikötésére.

magneshorgazsas kotel 1

ELŐNYEI/HÁTRÁNYAI

  • Pozitívumok: nem vezeti az áramot / szigetelő, folyadékban lebeg, vízálló, könnyű, olcsó, UV-álló, változatos színválaszték.
  • Negatívumok: nem nyúlik, feszes (bár ez pozitív is lehet),illetve súrlódásra érzékeny.

A mágnes horgászatnál a kötél anyagán kívül, még annak hosszúsága lehet mérvadó a sikeresség érdekében. Általában és a gyakori használat helyétől függően ( szűk patak vagy egy nagyobb tó például ) minimum 10 méteres kötelet érdemes beszerezni a horgászmágnes mellé. De a 20 – 50 méter közötti hossz, csak még kényelmesebbé teszi ezt a remek kikapcsolódást, hiszen annál nagyobb területet lehet végigkutatni a mágnessel, minél hosszabb lehetőséget ad erre a mágnesrögzítő kötelünk.

Tipp: A köteled élettartama annál hosszabb lesz, minél jobban odafigyelsz rá! Egy megfelelően tárolt, óvott kötél az elhanyagolt köteleknél sokkal tovább használható. Ha olyan kötelünk van, melyhez nem volt dobózsák amiben tároljuk, akkor javasolt feltekert állapotban tárolni.

Feltekerés közben a szabad kezünkkel a lógó kötélen rázó mozdulatokkal akadályozhatjuk meg, hogy a kötél feltekert állapotában a csavarodások miatt összegubancolódjon és hosszútávon veszítsen szilárdságából.

Ha biztosra szeretnél menni, hogy a horgászmágnesed minden húzás után visszatér hozzád, válassz minőségi köteleink közül itt!