A mágnes horgászat alapjai

alapok

Akár csak a sima horgászatnál, de akár egy hegyi kerékpározásnál is megvannak azok a tippek – trükkök, amikkel jobb eredményeket tudunk elérni, legyen az akár egy hobbi vagy egy sport tevékenység.

A mágnes horgászat szépsége épp abban rejlik, hogy sosem tudhatod mi fog a „horgodra” akadni, így minden bedobás, minden új folyó, tó, csatorna vagy esetleg egy sima kerti kút mélyére behajított horgászmágnes számtalan érdekesebbnél érdekesebb vagy épp különleges és olykor igen értékes tárgyat, kincset hozhat a felszínre mágneshorgászás közben.

nagy fogas

Épp ebben rejlik a mágnes horgászat varázsa, hogy sosem tudhatod mit fogsz ki legközelebb.

Vigyázat! Ez az időtöltés könnyen függőséget okozhat a folyamatos rejtett kincsek keresése utáni élmény kialakulásától! 😊

HORGÁSZMÁGNESEZÉS – LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

A mágneshorgászathoz egy megbízható kötélre és egy hozzárögzített erős horgászmágnesre mindenképpen szükségünk lesz, hogy a különböző vízmedrek aljáról felhozhassunk csupa izgalmas tárgyat.

Így elsődlegesen mindenképpen szerezz be egy erős mágnest, amelynek van külön erre a célra kialakított gyűrűje, amihez később a karabinert vagy magát a kötelet tudod rögzíteni.

magneshorgasz magnes

Mielőtt vízbe dobnád a horgászmágnesed, teszteld le a mágnest, hogy tudd és érezd milyen erős és mire kell készülnöd. Ehhez még a szárazföldön keress néhány egyszerű, nem nehéz és könnyen eltávolítható fém tárgyat.

Ha már kellően kitapasztaltad és magabiztos lettél a felszerelésed kezelésében akkor itt az ideje megtalálni a megfelelő helyet az első mágneshorgászáshoz.

Íme néhány javaslat:

 • Győződj meg arról, hogy nincsenek helyi törvények, amelyek tiltanák a mágneseshorgászatot. Esetleg nem-e olyan tónál próbálkozol, ahol horgászok is jelen vannak, és zavarnád őket a horgászatban.
 • A kifogott tárgyakat sose dobd vissza, ha esetleg számodra érdektelen dolgok. Legyen nálad egy vödör, amiben össze tudod gyűjteni őket. Később válogatásnál pedig, ha valamire nincs szükséged helyezd el a felesleget egy szelektív fémgyűjtő kukába.
 • Mindig érdemes felvételt készíteni aktuális mágnesezésedről, hiszen sosem tudhatod mikor jön valami igazán klassz fogás.
 • Használj erős és megbízható polipropilén kötelet a horgászmágnesed rögzítéséhez, illetve tanuld meg az egyik legalapabb csomózási technikát, hogy elkerüld a mágnesed elvesztését.

HORGÁSZMÁGNESEZÉSI TECHNIKÁK

A mágneses horgászat során 3 általános technikát alkalmaznak:

 • A fel és le módszer
 • A dobás és húzás módszere
 • A dobás, húzás és járás módszere

A FEL ÉS LE MÓDSZER

Ez az úgynevezett tapogató-mártogató módszer azt jelenti, hogy a horgászmágnest közvetlenül a vízbe kell engedni és nem az alján kell áthúzni. Ennek az az előnye, hogy kevésbé valószínű, hogy beakad bármilyen tereptárgyba a mágnesünk a vízben, ezzel minimálisra redukáljuk a horgászmágnes elvesztését.

Ez jó választás lehet folyók, tavak széleinek átkutatásánál, illetve stégek, hídak, kútak felderítésében.

A DOBÁS ÉS HÚZÁS MÓDSZERE

Ez a leggyakoribb módszer. Egyszerűen minél messzebb próbáljuk bedobni a horgászmágnesünket, majd lassan visszahúzzuk annak reményében, hogy útközben rátapadva elkap valamilyen tárgyat.

A DOBÁS, HÚZÁS ÉS JÁRÁS MÓDSZERE

Ezt a módszert nagyon gyakran használják, ha hidakon vagy felüljárón mágnes horgásznak. Egyszerűen bedobod a mágnesedet a vízbe, és végigmész a hídon vagy a felüljárón, miközben a mágnesedet a járási irányoddal megegyezőén magad után húzod.

MILYEN KELLÉKEKRE VAN SZÜKSÉGEM?

 • Megbízhatóan erős és élénk színű kötélre, ideális esetben megfelelő karabineren (erősen ajánlott) tárolva.
 • Egy erős egy vagy kétoldalú horgászmágnesre.
 • Kesztyűre (a sérülések megelőzése és a kezek tisztán tartása érdekében) (ajánlott).
 • Egy táska vagy vödör, hogy hazavigyed a „fogásokat” a mágnespecázás végén. (ajánlott).
 • Rongyra a kezek / mágnes megtörléséhez, tisztán tartásához (ajánlott).
 • Valami harapnivalóra és üdítőre 🙂
cuccok

Ha felkészültél és beszereztél minden dolgot hozzá, akkor irány kincsekre vadászni!

De sose felejtsd el, hogy első a biztonság és mindig figyelj oda!