Ez alapján válassz horgász mágnest!

egy oldalas magnes

Rengetegszer kapjuk meg a kérdést, mely így szól: „Milyen horgászmágnest vegyek?”, „Milyen mágnes szükséges a tökéletes mágnes horgászathoz?”, Tudnátok segíteni, hogy milyen mágnest válasszak?”. Így gondoltuk, ebben a blogcikkben összefoglaljuk kicsit a mágnesekről szerzett információkat számodra.

Manapság a legtöbb ilyen célra megalkotott mágnest valamilyen ritkaföldfém vagy neodímium alapú ötvözet alkotja. Mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik attól függően, hogy mekkora teherbírásra tervezték.

51jzmQrU2cL

Csoportosításában többféleképp is taglalhatjuk a horgászmágneseket.

Egyrészről a rögzíthetőséget szem előtt tartva, van fentről és oldalról rögzíthető mágnes, de ugyan az igaz, ha a mágnesesség kialakításának perspektívájából nézzük.

Kialakításában két féle mágnes típust különböztetünk meg. Az egy, illetve a kétoldalas mágnest.

Az egyoldalas neodímium horgászmágnesre jellemző:

  • Szuper erős, vízszintes kerek talpazattal rendelkezik: A mágneses erő az egy oldalas kialakításnak köszönhetően alulra koncentrálódik, a mágnes másik oldalát acélköpeny védi. 
  • Erőteljes mágneses tér: Egy acéllemezhez kötött erős neodímium mágnesről beszélünk. Ezek a neodímium mágnesek évtizedekig is megőrzik erős mágneses tulajdonságukat ideális körülmények között.
  • Erős kötőanyag: A mágnesek fekete epoxival süllyesztve vannak rögzítve, hogy megakadályozzák a köpeny leválását.  Így egyrészről biztonsággal tudjuk visszahúzni a mágneseinket a rátapadt tárgyakkal a vízből, másrészről az erős epoxi kötésnek köszönhetően a mágnesen elhelyezett gyűrű se fog leválni, magabiztosan tart.
  • Háromrétegű nikkel-réz-nikkel bevonat: A neodímium mágnesek a korrózió miatt elveszíthetik a mágneses tulajdonságaikat. Így fényes felületű rétegbevonattal vannak biztosítva a legjobb védelem érdekében a korrózió és a rozsda ellen.

Ennél a típusnál nem jelent gondot, ha a mágnest az oldalán húzzuk, mivel bármilyen fémtárgy felett elhaladva az ráfordul arra. Ennél a típusnál az is előnyt jelent, hogy az iszapban sokkal mélyebbre tud bejutni a húzásnál.

1magnes

Az kétoldalas neodímium horgászmágnesre jellemző:

  • Ez a horgászmágnes egy menetes hüvellyel ellátott cink bevonatú fémtokba foglalt neodímium mágnes.
  • Kifejezetten folyami és partmenti mágneshorgászathoz tervezték.
  • Egyedülálló kétoldalas kialakításának köszönhetően a mágnes a felület kétszeresét biztosítja a minél több vagy nagyobb tárgy kiemeléséhez.
  • Egy speciális Ni + Cu + Ni hármas réteggel lett bevonva, mely az egyik legjobb bevonat, amely fényes és rozsdaálló bevonattal ellátott acélköpenyt biztosít a horgászmágnes védelmére és segít megakadályozni annak elrepedését, rozsdásodását, gyengülését.

A kétoldalas horgászmágnes előnye, hogy az aljzattal párhozamosan húzva a legapróbb fogásokat is begyűjti a mágneshorgászat során. Egy adott területet gyorsabban és alaposabban át lehet nézni, így akár a már mások által lemágnesezett részeken is találhat plusz fogást mágneshorgászás közben.

2magens

A megfelelő horgászmágnes(ek) kiválasztásakor a helyet kell alapul vennünk, ahol mágnes horgászni szeretnénk. Akadós terepen, felderítésre a kisebb horgászmágneseket érdemes használni, viszont az iszapos helyekre a közepes méretűek a megfelelőek. A gyorssodrású vizeken pedig a nagyméretűek jönnek jól.

Az egy és kétoldalas mágnesek is erősségben, tartó erőben elég széles skálán mozognak a jelenleg elérhető termék típusok között. A 120 kg tartóerejűtől egészen a 600-900 kg tartóerejűig is beszerezhetőek.

Gyerekeknek elsősorban a 120-180 kg-os mágneseket ajánljuk, míg a mágnes horgászattal most ismerkedő felnőtteknek a 250 kg tartóerejűtől kezdődőket.

Amennyiben megjött a kedved a mágneshorgászáshoz, de még nincs meg a felszerelés hozzá, nézz be webshopunkba és szerezd be könnyedén prémium kategóriás termékeinket.