Karbantartási útmutató mágneshorgászoknak

koszos mágnes

Kezdőként és az újdonság erejét élvezőként szinte biztos, hogy nem gondolsz arra még, hogy a frissen beszerzett mágnes felszerelésed, amelyért kifizettél jó pár ezrest, milyen állapotban lesz majd a horgászmágnesed 1-2-5 év múlva és tudod-e akkor is használni, vagy mehet a kukába a mágnesed.

Néhány egyszerű karbantartási szempontot betartva, hosszú ideig megőrizheted a horgászmágnesed jó állapotát. Nézzünk is meg most néhány praktikát.

A vízben talált vas, fém tárgyak, akár hónapokat, több évtizedet is a fenéken töltve hajlamosak vaskos rozsdaréteget létrehozni magukon, így mikor a mágnesed rátapad, majd a kifogás után leválasztod azt, sok törmelék marad rátapadva a mágnesre, melyeket ha nem távolítunk el bizonyos időközönként és nem tisztítjuk meg magát a mágnest azzal romlani fog a mágnes vonzási képessége.

How Big Of A Magnet Do You Need For Magnet Fishing

Ecet

Az egyik nagyon jó tisztitószer, mely nem fogja semmilyen formában roncsolni a horgászmágnesedet, sőt még környezetbarát is az ecet. Egy alapos ecetes tisztításhoz nem kell mást tegyél, mint egy kis langyos vízbe tegyél ecetet és a mágnesedet belehelyezve hagyd egy kis ideig beáztatva, hogy a szennyeződések le tudjanak oldódni a mágnesről.

Amennyiben nem zavar, ha enyhén karcos lesz a mágnesed, akkor egy kis ecetes vízzel és egy súroló kefével alaposan még át tudod dörzsölni a mágnest, ha esetleg maradnának szennyeződések, foltok a mágnesen.

311 se1 8c1f2 back full

Citromlé és só

A másik nagyon népszerű és ugyanúgy a mágneshorgászaton kívül is használatos házi takarítószer praktika a citromlé és só kombó. Sok népszerű takarítószer is tartalmaz citromlevet, mivel a savassága miatt jól oldja a szennyeződéseket. Hasonlóképpen az ecethez, ezzel is átsúrolhatod a mágnesed, ha félted és nem akarod összekaristolni a mágnesed, akkor használj egy puha kefét vagy rongyot.

crema joe n5qirFAe6rQ unsplash 398d20dce6484b36b06f653fbf2eee1e

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a rozsdától való megszabadulásának egy másik jó módja. A rozsda eltávolításához, egy kis vízzel keverj el egy kevés szódabikarbónát. Amikor kész a mix, akkor vidd fel alaposan a horgászmágnesedre, hagyd állni 1-2 órát, majd az előbbiekben tárgyalt ecet vagy citromlé – só kombóval dörzsöld át és újszerű állapotban fog csillogni a mágnes.

5426825327d75886f67b0b2f9ab032ae

A köteledet is nézd át mindig alaposan, nincs-e sérülve bárhol, esetleg nem kezdett-e el szétfoszlani, hiszen rossz lenne, ha ez a mágneshorgászat során derülne ki számodra.

Továbbá fontos, hogy a köteledet mindig feltekerve tárold használat után, ezzel is óvva a szerkezeti sérülésektől.

Egy jól karbantartott horgászmágnes felszerelés segít abban is, hogy eredményesen tudj kincsekre vadászni és kifogni őket, illetve hosszútávon a pénztárcádat is segíti azzal, hogy az elhasználódás miatt nem kell évente új mágnes szettre költened, hacsak persze nem azért költesz, hogy szélesítsd a repertoárodat.